DOBOŠ TORTA: Ukusna i omiljena, popularna širom svijeta

Posted on Updated on

Doboš torta je jedna od najpoznatijih torti na svijetu i ujedno najpoznatija mađarska torta. Izumio ju je poznati mađarski kuhar, vlasnik najpoznatije prodavnice delikatesa u Budimpešti, Jozef C. Dobos 80-tih godina 19. stoljeća. Sastojci: Kora:

  • 10 jaja,
  • 250 g šećera,
  • 250 g brašna

Fil:

  • 500 g maslaca,
  • 500 g šećera u prahu,
  • 200 g čokolade

Karamel:

  • 200 g šećera

Priprema:
Kore:
Umutiti 10 bjelanjaka sa 200 g šećera, a žumanca skuhati na pari sa 50 g šećera. Kada se smjesa ohladi pomiješati sa bjelanjcima i dodati 250 g brašna.
Smjesu podijeliti na šest jednakih dijelova i svaki dio ispeći na prevrnutoj tepsiji prethodno namazanoj i posutom brašnom. Kore se peku desetak minuta na 250 stupnjeva.
Fil: 500 g maslaca umutiti sa 500 g šećera u prahu i svemu tome dodati 200 g rastopljene čokolade. Fil dobro umutiti.
Filuju se sve kore osim posljednje.
Karamel: Posljednja kora se izreže na 16 jednakih dijelova, a onda filuje na sljedeći način: 200 g šećera se karamelizira uz miješanje dok ne dobije lijepu smeđu boju.
Karamelom se kora brzo prelije i razmaže sa zagrijanim nožem. Također, dok je karamel još vruć treba zagrijanim nožem umočenim u maslac zarezati glazuru po već izerezanim kriškama torte.
Izvor: Mojakuhinja.net

Komentiraj